zefNO1.jpg
Jos Lotz : Bijzondere ontmoetingen 11 mei 2016.
Rudolf Rekem (België) 5 mei 2016.
 Een ontmoeting met Frans van Mulken op 26 juli 2017.
Bijzondere ontmoetingen met Marijke Swelsen vrijdag 26 oktober 2018.
 Door hun maatschappelijke betrokkenheid wilde Marijke graag een bijdrage leveren aan een schoner milieu in Stein.
 Een schoner milieu begint bij jezelf.
 Ze vond dat ze er zelf iets aan kon doen. Ze besloot om tijdens die wandelingen een boodschappentas en een “knijper” mee te nemen om zodoende het zwerfvuil dat ze tegenkwamen op te rapen en te verzamelen.
 Het afval wordt thuis in een grote doos gedaan om te drogen zodat het lichter wordt. Maar de vraag was waar naar toe met dit afval. Na wat zoeken op internet kwam ze uit bij Stichting “Nederland schoon”.
 Ze nam met deze stichting contact op en ze stelde de vraag waar ze met zwerfafval naar toe kon. Het voerde te ver dat ze iedere week alles in hun eigen afvalbak zou storten. Marijke kreeg advies hoe te handelen en grote groene zakken waar ze het afval in kon doen mee te nemen. Deze groene zakken kon ze aan de straatkant zetten waarna deze ,na een seintje van hun kant ,zouden worden opgehaald door werknemers van onze gemeente.
 Het bleef niet bij alleen zwerfafval maar Marijke verzamelde ook de plastiek flessendoppen waarvan de opbrengst aan een goed doel geschonken wordt, het opleiden van geleide honden.
 Marijke vertelde me wat ze zo al tegenkwam tijdens hun wandelingen. Van zwerfafval , glas, een telefoon, fototoestel en batterijen. Het fototoestel heeft ze gelukkig kunnen terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
 Het blijkt verder dat er na het weekend het meeste zwerfafval op straat ligt. Wat is het toch bijzonder dat er mensen zijn die verantwoordelijkheid nemen om deze achteloos weggeworpen “troep” op te willen ruimen en dan ook nog geheel vrijwillig. Het zou natuurlijk veel beter zijn als de mensen die deze “troep” op straat gooien zelf even er bij stilstaan om dit niet te doen. Stel dat er na dit “artikel” meer mensen zijn die dit zwerfvuil niet meer weg zouden gooien dan hebben we een win-win situatie. Marijkes stelregel is gewoon klein beginnen en hopen dat een of twee of meer mensen dit goede voorbeeld volgen.
 Na dik een uur nam ik afscheid van deze sympathieke en maatschappelijk betrokken mensen met dank aan Ria Van Mölken die me de tip gaf om Marijke eens voor het voetlicht te halen in verband met haar betrokkenheid voor het milieu in Stein.
 Marijke zoals de mensen haar 4 x per week kunnen tegenkomen.
prev / next